HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.09.29. 14:47 Myzus

Tudod e Aba Novák Vilmosról ...

 

 

hogy 1941. szeptember 29.-én meghatl Aba Novák Vilmos festőművész


Budapesten született 1894. március 15-én. Olgyai Viktor növendéke volt a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. Járt a szolnoki, a nagybányai művésztelepen. Részt vett az I. világháborúban, utána egy évig a műegyetem rajztanszékén volt tanársegéd. Grafikai műveivel 1925-ben és 1927-ben Szinyei-ösztöndíjat, illetve Szinyei-jutalmat nyert. 1928-30-ban a Római Magyar Akadémia ösztöndíjas tagja volt, `Betola` című művét a Római Modern Képtár vette meg. 1932-ben az egyházművészeti kiállításon neki ítélték a Ferenc József jubileumi díjat. Ő festette a szegedi Szent Demeter templom faliképeit és a jászszentandrási római katolikus templom freskóit. 1937-ben a párizsi világkiállításon Grand Prix-t, 1940-ben a Velencei Biennálén nagydíjat nyert. 1939-től a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanított. A modern magyar festészet egyik legeredetibb tehetsége volt. Festészetének egyik legvonzóbb értéke a rendkívüli dinamikájú, erőteljes ábrázolókészség. Festményeken kívül grafikákat, freskókat, táblaképeket is készített. Több műve a Magyar Nemzeti Galériában található. 2006-ban posztumusz Magyar Örökség-díjjal tüntették ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr991415649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása