... hogy az ánizs származása: keleti mediterrán terület, vagy Nyugat-Ázsia. A növény a Földközi-tenger környékén őshonos, már az ókori egyiptomiak is használták. Mára szinte az egész világon elterjedt, hazánkban is termesztik, bár meglehetősen igényes növény, ezért kiskertekben nagyon ritkán marad meg.
Törökország jelenleg is nagyon fontos termelője, de a jobb minőségű magok Spanyolországból származnak. A távol-keleti konyhákban (India, Irán, Indonézia) nem tesznek különbséget az ánizs és az édeskömény között. Emiatt általában mindkettőnek ugyanazt a nevet szokták adni. A Fülöp-szigeteken a csillagánizs a népszerű fűszerféleség, és szintén ánizsnak nevezik.
A nyugati konyhaművészetben az ánizst jobbára csak kenyérféleségekben és süteményekben használják, ritkán gyümölcskenyereket ízesítenek vele. Kis mennyiségben szerepelhet még olyan fűszerkeverékekben, melyeket virslikhez, illetve pörköltekhez adhatunk. A legfontosabb felhasználása azonban az ánizs ízesítésű likőrökben történik, mint amilyenek a raki, ouzo, és a pernod.
Keleten az ánizs kevésbé ismert növény, az édeskömény és a csillagánizs az, amelyhez könnyen hozzájuthatnak. Az ánizzsal esetleg helyettesíthetjük az édesköményt az észak-indiai receptekben.
-*-