HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.15. 13:43 Myzus

Tudod e mióta gombolja az ember a ruháját?...

 


    Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az őskori ember még nem ismerte a gombot. Barlanglakó őseink csonttűvel fogták össze bőrruháikat. A divat azonban egyidős az emberiséggel, így hát akkoriban is voltak tipikus, korra jellemző öltözködési formák és technikák. A bronzkorban például a spirális (csavaros) díszű bronztűk voltak a "menők". A rómaiak viszont nemesfémből készült drágaköves fibulákat (ún. díszcsat vagy melltű) viseltek. Egyébként ezek a fibulák a mai biztosítótű ősei. Mindenesetre az biztos, hogy például Horatius még nem gombolta be a tunikáját.

    Az ásatások tanúsága szerint a honfoglaló magyarok nem a latinos fibulát használták, hanem félgömb alakú, füles pitykegombok sorával zárták a ruháikat. Bizáncban a 10-11. században még tűvel kapcsolták a ruhákat, a rómaiakhoz hasonló módon, tehát elképzelhető, hogy a gomb Keletről, a lovas népek segédletével került Nyugat felé. S így akár azt is mondhatjuk, hogy az ámuló Európát a gombbal a magyarok ajándékozták meg.

    Nemzeti büszkeséggel állapíthatjuk meg, hogy hazánkban a gombolt férfiruha első ábrázolása a Nagy Lajos király idejében íródott és illusztrált Képes krónikában található. A képen IV. Béla megkoronázza V. Istvánt. István zekéje elöl gombolt, mégpedig balról jobbra. És ez a gombolási gyakorlat élt tovább a 17. és 18. század során is a férfiak esetében.

    És mi a helyzet a nőkkel? Ők miért fordítva, vagyis jobbról bal felé gombolnak? A 19. század második harmadáig a női ruhák elejének szabása teljesen részarányos, és rendszerint hátul kapcsolódik. Tehát ekkor még egyáltalán nem beszélhetünk gombolásról. A 19. század második felében az emancipáció (női egyenjogúsági mozgalom) kezdetével egy időben a női viselet férfias vonásokat öltött. 1836-ban egy pesti divatlap lovaglóruhás hölgyet mutat be, mellette pedig gavallérját. Ruhájuk majdnem egyforma szabású, s mindkettőjüké balról jobbra gombolódik!

   Az 50-es években az elöl gombolt ruha a nők körében is kezdett általánosabbá válni. A divatrajzolók a szimmetria kedvéért a női ruhát - ellentétben a férfiruha gombolásával -jobbról balra kezdték el rajzolni.

    És ki gondolná, hogy az ellentétes gombolás valódi oka milyen romantikus? A múlt század érzelmes művészete szívesen ábrázolta az egymás mellett andalgó párokat úgy, hogy az egymáshoz való tartozásukat a ruhájuk egymás felé gombolása is kifejezze. Így vált ma már megmásíthatatlannak érzett szabállyá ez az érzelmes divatrajzolói ötlet.

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr161451853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása