HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.24. 12:25 Myzus

Tudod e az avokádóról?...

 

A növény leírása:

     A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Íze semleges.
Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, amit zöldség-gyümölcs boltokban vásárolhatunk meg. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érett gyümölcsöt viszont vajként lehet kenni.


Mi van benne?

     Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.


Mire jó?

     Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén. Jótékony hatással van az arthritiszes (ízületi) fájdalmakra, továbbá csökkenti a koleszterin szintet.


Hogyan használjuk?

 

Olaj: Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.

A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.

Konyhai felhasználás: Az avokadót általában csak nyersen fogyasztják. Pirítós kenyérre, kevés citromlével, fokhagymával és sóval kiváló eledel, de salátaként is közkedvelt táplálék.

Jó tudni!

Hűtőszekrénybe nem érdemes betenni, s ha felvágjuk megbarnul.

Az avokádó olaj gyorsan avasodik.

Depresszió és Parkinson-kór kezelésére alkalmazott MAO-gátló gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne használják, mert magas vérnyomás alakulhat ki, a szakorvosi konzultáció ezekben az esetekben elengedhetetlen.

Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttszedés esetén a beállított terápiás dózisok hatáserőssége csökkenhet, ezért lehetőség szerint az ilyen gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne fogyasszák.

Az avokádó terhességkor és szoptatáskor való alkalmazása csak a kezelőorvos utasítására történhet.

Allergiás tünetek észlelése esetén (kiütés, mellkasi fájdalom) a gyümölcs fogyasztása nem javasolt, az esetlegesen fellépő légzési nehézségek rendezése orvosi feladat.


Érdekesség.

Spanyol hódítók a XVI. században hozták be az avokadót Európába.
Az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották.
Az avokádó régóta ismert afrodiziákum, azték neve, "ahuacacuahat", herefát jelent.

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr791471538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása