HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.12.12. 12:56 Myzus

Tudod e honnan ered a makkegészséges kifejezés?...


Mi a kapcsolat a termés és az ember egészségi állapota között?”


A makkegészséges kifejezést olyan emberekre mondják, akik teljesen egészségesek, és szinte kicsattannak a jó erőnléttől. Biztos eredete nincsen ennek a kifejezésnek, de valószínű, hogy a külterjes sertéstartással hozható kapcsolatba. Egész pontosan azzal, amikor még a sertéseket nem termesztett vagy gyűjtött takarmányokkal etették, hanem legeltették őket a legelőn, vagy kihajtották őket mezőre, erdőbe.

Az állatállomány télen-nyáron kint a szabad ég alatt tartózkodott, fedél nem volt a fejük felett, takarmányozásáról külön nem gondoskodtak. Passzív takarmányozásban az állatok élelmét a természetes növénytakaró biztosította. Ilyen volt a makkoltatás, amikor az állatokat kihajtották az erdőbe, ahol csak a nagy hó akadályozhatta meg az állatok táplálékhoz jutását.

Ez a takarmányozási fajta főként olyan területeken alakulhatott ki ahol a természetes növénytakaró erre alkalmas volt. A tölgymakkot értékesebbnek tekintették, mint a bükkmakkot, azért mert a tölgymakk nagyobb és vékonyabb héjú, minélfogva a sertés kevesebb fáradsággal lakott jó vele. A makkoltatással felhizlalt állatok vastag zsírréteget eresztettek, ami a makkoltatás történelmének legaktívabb időszakában az egészség, jólét, életerő jelképe volt. Valószínű, hogy a makkegészséges kifejezés ebből az időszakból és összefüggésből eredeztethető.


(Szabados Melinda, National Geographic Online)

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr801592258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása