HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.02.14. 17:40 Myzus

Tudod e az aszalt gyümölcsökről?...


 Datolya

 Aszalva nagyon értékes káliumforrás és C-vitamin forrásnak is jó ez a szinte ősidők óta termesztett tápláló gyümölcs. Semelyik aszalt gyümölcsből sem ajánlatos nagy mennyiség egyidejű fogyasztása, mert igen magas a cukortartalma: 10 dkg-nyi aszalt datolya 227 kalóriát tartalmaz! Vigyázzunk, mert nagy mennyiségben megterheli a gyomrot, viszont rendszeres kis adagokban fogyasztva enyhe hashajtó hatással bír magas rosttartalmának köszönhetően. Bár a friss datolya több C-vitamint tartalmaz, mint aszalt változata, szárítva azonban több niacint, rezet, vasat és magnéziumot tartalmaz. Azt is jó tudni, hogy a datolya egy tiramin nevű szerves vegyületet is tartalmaz, ami az arra érzékenyeknél migrénes fejfájást okozhat.

Aszalt szilva

 Értékes káliumforrás, jó rost- és vasforrás, B6-vitamint is tartalmaz kis mennyiségben. Nagy energiatartalma - cukortartalma - miatt azonban sose együnk belőle túl sokat, mert kellemetlen gyomorfájdalom áldozataivá válhatunk. Nagy élelmi rosttartalma miatt tisztítja a beleket, hatékonyabbá teszi az emésztést. Egyszerre csak kis mennyiségben fogyasszuk, jó ötlet egy maréknyit este vízbe áztatni, a felét reggel, a másik felét pedig este elfogyasztani, így lédúsabbá válik, könnyebb megrágni.

Aszalt sárgabarack

A sárgabarack tartalmaz béta-karotint, vasat, rengeteg rostot, mindemellett igen értékes káliumforrás. Külön pozitívumként említendő meg, hogy ezeket az értékeit szárítva sem veszíti el. Ezért is sorolják a legértékesebb táplálékaink közé, még az űrhajósoknak is csomagolnak belőle nagy tápértéke miatt. A benne található béta-karotin antioxidáns hatású, mely nagy szerepet játszik az öregedési folyamatok lassításában, a szívbetegségek és a rák megelőzésében is. Hatalmas káliumtartalmának köszönhetően a magas vérnyomást mérsékli - ha az sóérzékenységnek tudható be-, mivel a kálium ellensúlyozza a nátrium vérnyomás emelő hatását. Egyre viszont érdemes odafigyelni a csomagoláson: ha hajlamosan vagyunk asztmára, kerüljük az E220 elnevezésű (kén-dioxid) adalékanyagot, mellyel a gyártók azért kezelhetik a gyümölcsöt, hogy az csodás, élénksárga színű maradjon.

Füge

 Ez a mediterrán országokban termesztett egzotikus gyümölcs csak elvétve terem meg hazánkban. Frissen lágy és törékeny, ezért 90 százalékban szárított formában exportálják. Energiatartalma szárítva meghatszorozódik (!), ezért igen magas a cukortartalma, viszont értékes tápanyagai is koncentrálódnak benne, így válik jó kálium-, vas-, kálcium- és magnéziumforrássá. Gazdag oldható élelmi rostokban - pektin -, amely csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, oldhatatlan rostjai pedig tisztítják a beleket, élénkítik a bélműködést, megelőzik a különböző bélbántalmak kialakulását. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen penészgombával "fertőzött", mert az mérgező hatásúvá teheti.

Mazsola

Az aszalt szőlőszemeket illetjük eme kedves elnevezéssel. A többi szárított gyümölcshöz hasonlóan a mazsolában koncentrálódott magas cukortartalomnak köszönhetően nagy energiatartalommal bír, ezért kis mennyiségű fogyasztása a javasolt. Nagyon jó káliumforrásnak számít és vasat is tartalmaz. Mivel nagyon kicsi zsírt tartalmaz, a testsúlycsökkenésre vágyók is fogyaszthatják apró adagokban: 2,5 gramm mintegy 70 kalóriát tartalmaz. Tápértékei előregyártott termékekhez - joghurtokhoz, csokoládéhoz - hozzáadva a negatív irányba változnak!

Meggy

 Kevés nagypapa kertjéből hiányzik a fényes törzsű, savanykás, piros gyümölcsöket hozó meggyfa. Hihetetlennek tűnhet, de a meggy a Balkántól egészen Észak-Indiáig őshonos és mindenhol tisztelet övezi különleges tisztító tulajdonsága miatt: méregtelenítő, vér- és vesetisztító hatásáért fontos szerepet kap a természetgyógyászatban is. Káliumtartalma segít a szívritmus stabilizálásában és egészségesen tartja a bőrt. Enyhíti a szorulást, kis mértékben hashajtó hatású. Kis mennyiségben, napi rendszerességgel fogyasztva csökkenti a vér húgysavszintjét, ezzel pedig segít a köszvény megelőzésében. C-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns hatással is bír. Ízletes, savanyú-édes csemegének számít az apróra aszalt meggy fogyasztása. A reggeli cereáliákat különösen finommá, energiadússá varázsolja.
 

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr241757849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása