HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.03.13. 12:12 Myzus

Tudod e? Gyógyító virágok...

 

A gyógynövények ősidők óta meghatározó szerepet töltenek be a gyógyítás és a szépségápolás területén egyaránt. Létjogosultságukat ma már tudományosan is elfogadják, és számos hatékony gyógyszer készül gyógynövények felhasználásával.

A természetnek ezek a csodálatos építőkövei a bőr egészségének és szépségének megőrzésére is kiválóan alkalmasak. A civilizáció ártalmai, az egyre növekvő mértékű környezetszennyezés bőrünkön, hajunkon is nyomot hagy, nem beszélve a nem látható jelekről. A helyesen kiválasztott növények számos kozmetikai, bőrgyógyászati probléma megelőzésére és kezelésére jelenthetnek megoldást.

Sokszoros segítség

A növényekben található keserűanyagok erősítik a bőrt, az aromás olajok a baktériumokkal veszik fel a harcot. A csersav a pórusokat húzza össze, akárcsak az azulén, a biszabolol és az illóolajok is, és gyulladások esetén nyugtatóan hatnak. A kovasav és a szaponinok puhítják és tisztítják a bőrt, a glükozidok és a nyálkaanyagok pedig vízmegkötő hatásuk révén segíthetnek a bőrápolásban. A flavonoidok, a vitaminok és az ásványi anyagok a vérkeringést és az anyagcserét fokozó tulajdonságuknál fogva rendelkeznek regeneráló hatással.

Ám a gyógynövényeket ki kell "bontanunk", vagyis ahhoz, hogy érvényesülhessen a bennük található anyagok jótékony hatása, megfelelően elő kell készíteni azokat. A házi kozmetika hatásos eszközei a forrázatok vagy gyógyteák, amelyeket azon kívül, hogy elfogyasztjuk, borogatásként és fürdővízben is hasznosíthatunk.

Próbáld ki!   

Tegyünk egy-két evőkanál aprított növényt 2–3 dl forrásban lévő vízbe, és az időnkénti kevergetés mellett legalább 5–10 percig hagyjuk állni. Ezzel a forrázattal, amennyire lehet, megkímélhetjük a növények hőérzékeny alkotórészeit.

Az enyhébb, akut panaszoknál már egy-egy gyógyteával is eredményt lehet elérni, a teakeverékek azonban a tapasztalat szerint jóval hatásosabbak. A tisztátalan, pattanásra hajlamos bőr esetében segít például a cickafarkból, csalánból, rozmaringból, körömvirágból álló teakeverék.

Mindazonáltal hamis az a nézet, hogy a természetes anyagok nem lehetnek ártalmasak. Bizonyos növények, mint például a kamilla, a cickafark és az árnika az arra érzékenyeknél mellékhatásokat, irritációt is kiválthatnak. A teakeverékekben egy-egy növény azonban olyan csekély mennyiségben van jelen, hogy igen csekély az allergiás reakció kockázata.

A levendulatea segít az alvászavaroknál és az idegi eredetű gyomorpanaszokat is enyhíti. A pszichés állapot és a gyomorműködés normalizálása a bőr állapota szempontjából is fontos. A népi gyógyászatban a levendulaforrázatot ezeken kívül sebkezelésre is használják.

A vérkeringés serkentésére akár mindennap ihatunk csipkebogyó- vagy zsurlóteát, ezek erősítik a kapillárisokat, azaz a hajszálereket.

Egy sor olyan növényt is ismerünk, amelyek elősegítik a rosszul hegedő sebek gyógyulását. A körömvirágból készült teával átitatott lenkendővel például a nehezen gyógyuló sebeket lehet – sikerrel – borogatni.

Amikor a gyógyteákat fürdők készítéséhez használjuk, akkor legalább 1 marék virágot teszünk a forrásban lévő 1 liter vízhez, amelyet 30 percig hagyunk állni. A forrázatot végül a fürdővízbe öntjük.

A vérkeringés serkentésére akár mindennap ihatunk csipkebogyó- vagy zsurlóteát, ezek erősítik a kapillárisokat, azaz a hajszálereket. A rozmaringlevelek, a majoránna, a kakukkfű serkentik a vérkeringést. Keringési zavarok esetén tehetünk erdeifenyő tûleveleiből készült főzetet is a fürdővízbe. Kéz és láb felmelegítésére lábfürdőként frissen őrölt mustármagforrázatot használhatunk.

Mire jó?

Akácvirág – száraz, korpázó arcbőr ápolására.

Bojtorján – irritált, gyulladásos, ekcémás arcbőr kezelésére, a fejbőr korpásodásának meggátolására.

Borsmenta – viszketés csökkentésére.

Cickafű – bőrnyugtató, pórusösszehúzó.

Csalán – hajhullás ellen.

Csipkebogyó – értékes C-vitamin-forrás.

Diólevél – zsíros, pattanásos bőrre.

Hársfavirág – bőrnyugtató, adsztringens.

Kamillavirág – irritációt csökkent, fertőtlenít.

Körömvirág – rosszul gyógyuló sebek, fekélyek kezelésére.

Ligetszépe – ekcémák gyógyítására.

Útifű – sebgyógyító, gyulladásellenes.

Fte ribiszke – érfalvédő tulajdonságú.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr211836369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása