HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.06.05. 14:19 Myzus

Tudod e hol található hazánkban?...

Hol található hazánkban tojásmúzeum?   
 
Zengővárkony   
 
Tojásmúzeum, Zengővárkony

A Míves Tojás Gyűjtemény az ország első és Európában is ritkaságnak számító állandó hímestojás-kiállítása,melynek darabjai 19 ország 55 tájegységéből származnak.


A gyűjtemény különleges darabja Charlton Carina német tojásdíszítő A Himnusz dallama egy strucctojás felületén című munkája, amelyet a magyar millennium alkalmából készített. Egyedi Horváth Józsefné több mint 30 éves, karcolt technikával készült Isten Báránya nevű hímes tojása is. A jellegzetesen magyar díszítő módszerrel - patkolással illetve vasalással - készült dísztojásegyüttes Kuris Lajos alkotása.

Érdekesek a szalmarátétes, drótozott, patkolt vagy lószőrrel applikált darabok. Különleges a leheletfinomságú csipkére emlékeztető áttört tojások mintázata. A múzeumban helyet kapott számos iparművészeti alkotás is, amelyek különféle anyagúak (fa, ásvány, kő, üveg), és a tojásforma felhasználásával készült kompozíciók.

A legszebb darabokról képeslapok illetve másodpéldányok vásárolhatók a helyszínen, de az otthoni tojásfestéshez is kínál egységcsomagot és képes albumot a múzeum.

A múzeum 2007-ben, a látogatók szavazatai alapján elnyerte az év Vendégbarát Múzeuma díjat.
 
~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr282058607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása