HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.07.10. 10:53 Myzus

Tudod e a sörről?...

 

Jó, ha tudod!


A sör a nyári melegben hűsítő, szomjoltó, ellenállhatatlan. Persze csak módjávan fogyasztva ajánlható. És hogy mekkora élvezetet nyújt majd a hideg korsó, az többek között a csapolás módjától is függ.
Igyunk-e sört? A válasz: igen, módjával. A sör ugyanis - könnyen feldolgozható hatóanyagai miatt - értékes kiegészítő tápanyagforrás lehet, persze felnőtteknek. Bár tartalmaz alkoholt, az ilyen italok közül a legkevesebbet. Az alkohol amúgy naponta kis mennyiségben fogyasztva - ez férfiak esetében 30-40, nőknél 15-20 gramm - átlagosan a felére csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések és az ebből következő halálozások számát, ugyanis csökkenti az elsődleges rizikófaktornak tekintett LDL-koleszterinszintet. A sörben lévő maláta, komló és élesztő eredetű anyagok hasonló élettani hatásúak, így, állatkísérletekkel bizonyították, az alkoholmentes sör is csökkenti a vér koleszterinszintjét - olvasható a Magyar Sörgyártók Szövetségének honlapján közzétett „A sör és az egészség" című előadásban.

Sokan mondják, hogy a sör hizlal. Egy deci sör energiatartalma azonban 160 kilojoule, és mindössze 9 gramm szénhidrát van benne, szemben például a pezsgő 294, illetve 17,5-es értékeivel, a tokaji aszú 945 kilojoulos és 55,1 grammos mutatóiról nem is beszélve. De a sör nem csak energiatartalmát illetően nincs az élvonalban, zsírt egyáltalán nem tartalmaz, tehát a nagy hasú, kövér sörfogyasztók súlyfeleslegét nem ez az ital okozza. Vitathatatlan viszont, hogy a sörben lévő szén-dioxid és alkohol fokozza a gyomornedvek elválasztását, és ezzel éhségérzetet kelt, de mégis, mértékletes sörfogyasztás mellett az elhízás esélye elhanyagolható - áll Hegyesné Vecseri Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem docense előadásában.

Ismert viszont, hogy a sör nyugtató, stresszoldó hatású, segít átvészelni a tavaszi vitaminhiányos időszakot, fényessé varázsolja a hajat, regenerálja a bőrt, ráadásul vannak további, kevéssé közismert kedvező élettani hatásai is. A sörök jelentős mennyiségű antioxidánst is tartalmaznak. A polifenolok és egyéb komlóalkotók antikarcinogén hatásúak: gátolják a rákkeltő vegyületek DNS-károsító hatását, a rákos sejtek szaporodását, akadályozzák a sejtkárosító enzimek szintézisét. Antimikrobális hatásuk következtében fékezik a kórokozó baktériumok szaporodását, és jelentős az antioxidáns hatásuk is. Mindezek mellett a sörben számos vitamin- többek között B2, B6, pantoténsav, folsav, biotin - és ásványi anyag, például kálium, szelén, cink, vas, foszfor is található nem elhanyagolható mennyiségben. Természetesen a sörökben lévő oldott anyagok táplálkozás-élettani jelentőségét nem szabad túlbecsülni.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr912142561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása